30 Important Short Questions From Constitution Of India

1. If a new state of India is to be created which one of the following scheduled must be amended?

  • Six
  • First
  • Third
  • Second

Answer:  First

2. Who among the following has the final power to maintain order within the House of People?

  • Chief of Security Stuff
  • Prime Minister
  • Speaker
  • Marshal of the House.

Answer: Speaker

3. To whom the power of judicial review is vested in India?

  • Parliament
  • President
  • All Courts
  • Supreme Court and All High Courts.

Answer: Supreme Court and All High Courts.

4. India is a Republic Country because

  • Head of state is elected
  • It is democracy
  • The ultimate authority lies with the people
  • It is against the monarchy

Answer: Head of state is elected

5. 42nd Constitutional Amendment Bill was passed in which year?

  • 1977
  • 1980
  • 1979
  • 1976

Answer: 1976

6. What is the minimum age for appointment as a Governor?

  • 40 years
  • 25 years
  • 35 years
  • 30 years,

Answer: 35 years.

7. Which of the following writ can be issued against administrative authorities?

  • Prohibition, Certiorari
  • Certiorari
  • Prohibition
  • Mandamus

Answer: Certiorari

8. The Constitution of Jammu and Kashmir came into force on-

  • 26th January 1951
  • 26th January 1957
  • 26th January 1958
  • None of above

Answer: 26th January 1967

9. Who proposed the Preamble before the Drafting Committee?

  • Mahatma Gandi
  • Jawaharlal Neheru
  • R Ambedkar
  • N Rao

Answer: Jawarlal Neheru

10. The power of Supreme Court to decide dispute between center and state falls under-

  • Advisory jurisdiction
  • Appellate jurisdiction
  • Original jurisdiction
  • Constitutional jurisdiction

Answer: Original jurisdiction

11. Chief Minister of state is responsible to-

  • Prime Minister
  • Legislative Assembly
  • Governor
  • Rajya Sabha

Answer: Legislative Assembly

12. What is the minimum age to qualify for the election of Lok Sabha?

  • 18 years
  • 21 years
  • 25 years
  • 30 years

Answer: 25 years.

13. The maximum number of seats in Rajya Sabha belongs to-

  • Uttar Pradesh
  • Rajasthan
  • Maharashtra
  • Bihar

Answer: Uttar Pradesh

14. The First session of Constitutional Assembly was held in-

  • Mumbai
  • Delhi
  • Lahore
  • Kolkata

Answer: Delhi

15. The legislative Council-

  • Has a term of 4 years
  • Has a term of 6 years
  • Has a term of 5 years
  • Is a permanent house.

Answer: Is a permanent house.

16. Who makes appointments for the Civil Services in India?

  • P.S.C
  • Prime Minister
  • President
  • Parliament

Answer: U.P.S.C

17. The term federation in Indian Constitution has been used in-

  • Article 373
  • Article 90
  • Article 280
  • No where

Answer: No where

18. The total number of high Courts in India at present-

  • 24
  • 15
  • 22
  • 16

Answer: 24

19. The judges of the Supreme Court can be removed by-

  • Chief Justice of India
  • President on request of Parliament
  • President
  • Prime Minister

Answer: President on request of Parliament

20. Who is the first law officer of Government of India-

  • Attorney General
  • Law Minister
  • Auditor General
  • Chief Justice of India

Answer: Attorney General

21. Which house is better placed with regard to control over the executive?

  • Rajya Sabha
  • Lok Sabha
  • Bothe are equal
  • It depends from which house the prime minister come

Answer: Lok Sabha

22. A judge of Supreme Court of India holds office until he attains the age of-

  • 62 years.
  • 58 years
  • 65 years
  • 60 years

Answer: 65 years.

23. Which of the following qualification is not an essential for a person to become the Vice-President of India?

  • He must be an Indian
  • He must be graduate
  • He must not be less than 35 years of age
  • He must be qualified to be a member of Rajya Sabha

Answer: He must be a graduate

24. The Constituent Assembly, which framed the Constitution of India was set up in-

  • 1946
  • 1947
  • 1949
  • 1948

Answer: 1946

25. Which of the following is an extra Constitutional and non-statuary body?

  • Finance Commission
  • Election Commission
  • Planning Commission
  • Union Public Service Commission

Answer: Planning Commission

26. The UPSC consists of one chairman and-

  • Nine other member
  • Two other member
  • Ten other member
  • Twelve other member

Answer: Nine other member

27. The tenth schedule of Indian Constitution deals about-

  • List of legislative business
  • Anti-Defection law
  • Special status of Jammu and Kashmir
  • Languages of the Union

Answer: Anti-Defection law

27. Who administered the oath of office to the President of India before entering to office?

  • Chief Justice of India
  • Prime Minister
  • Vice President
  • Speaker

Answer: Chief Justice of India

29. Which one of the Directive principle of state policy is not implemented so far in India?

  • Organization of village panchayat
  • Promotion and international peace and security
  • Separation of Judiciary from the Executive
  • Uniform Civil Code for the citizens

Answer: Uniform Civil Code for citizens.

30. What was the capital of Andhra Pradesh when it was made as a separate state in the year 1953?

  • Guntur
  • Kurnool
  • Nellore
  • Warangal

Answer: Kurnool

Note - The information contained in this post is for general information purposes only. We try our level best to avoid any misinformation or abusive content. If you found any of such content on this website, please report us at [email protected]

Interested to publish an article at Law Corner? Click Here to submit your article.

Law Corner

Leave a Comment

4th Lex Research Hub National Research Paper Writing Competition, 2021

Publish your research paper and win exciting rewards including cash & part time work from home job offer!

Submit your research paper on any theme relating to law!

I Am Not interested
internship paid
lawsikho contract drafting